Függöny kontra árnyékoló – Hogyan döntsek?

Ha új otthonba költözöl, vagy csupán átalakítod élettered, az egyik legelső és leglényegesebb dolog, saját intim szférád megteremtése. Olyan otthonos, kisé elszigetelt zug kiépítése, ahol senki és semmi nem zavar, nem lát a külvilág, magad lehetsz a családod vagy gondolataid körében.

Imádom ezt az érzést, de ehhez persze sok minden szükséges. Fontos a megfelelő világítás, a hangulatos kiegészítők, az otthoni emlékek, képek, ereklyék, ajándékok, melyek élettel töltik meg a szobát. Mégis talán minden az ablak környékén kezdődik, ami egyszerre elválaszt és összeköt a külvilággal.

A modern építészet egyik csodája az egyre nagyobb és nagyobb üvegfelületekben rejlik. Ha szereted a természet közelségét, nem csoda, ha te is rajongsz az óriási nyílászárókért, ahol csak úgy dől be a fény és a friss levegő. Ugyanakkor ez a folyamatos kontakt a külvilággal, egy idő után zavaró és nyugtalanító lehet.

Ma már rengeteg lehetőség van arra, hogy elrejtsd szobád a kíváncsi tekintetek elől, így akár függönyt akár árnyékolót választasz, el tudsz szigetelődni. Nem csak praktikusak, de kiválóan öltöztetik a teret és számos változataiknak köszönhetően, ízlésünknek megfelelően alakíthatjuk őket.

Mégis hogyan dönts? Függönyt vagy árnyékolót válasz inkább?

A kérdés nagyon jó és habár sokan az eddig megszokott mellett döntenek, melytől eltántoríthatatlanok, mégis érdemes elgondolkozni. Biztos a megfelelő mellett tetted le voksodat, vagy csak szokásaid rabjává váltál? Ez az összehasonlítás talán segít megválaszolni a kérdést…

Függöny – A kortalan

A függöny közel egyidős az emberrel, hiszen őseink elég korán rájöttek arra, hogyan rekesszék ki a nem kívánt tekinteteket környezetükből. Kezdetben bőrt, majd kifejezetten erre a célra szánt anyag darabokat készítettek és használtak. Az idő előrehaladtával, már nem csak a beáradó fény korlátozása volt fő funkciója, lassan kezdett beépülni a lakberendezés fontos elemei közé. Ma már az enteriőr kialakításának központi részét képezi.

Ahogy régen – a reneszánsz korban – csak a gazdagok számára volt megfizethető, mára egyáltalán nem számít luxusnak sőt, könnyen, olcsón lehet hozzájutni. A számtalan lehetőség közül, napjainkban sokan éppen az ára miatt választják. Ez az egyik legmeggyőzőbb érv használata mellett. Költségét csökkentheti az is, hogy akár saját kezűleg is könnyen elkészíthető, csak egy kis fantázia és kitartás kell hozzá.

Ha azonban nem vetemednél ilyen önmegvalósító tettekre, biztos akkor is találsz stílusodnak megfelelőt, hiszen a szivárvány minden színében és formájában elérhető.

Sajnos azonban inkább díszítő elem, mint kitűnő árnyékoló. Használatában nincs túl sok lehetőség. Átlátszó, fehér változata elszigeteli ugyan a szobát a külvilágtól, mégis hatása inkább látszólagos. Esti fényviszonyok mellett szinte teljesen átlátszó, gyakorlatilag funkcióját veszti, így biztos, hogy szükség van sötétítő függönyre is hozzá.

Ez persze nem baj, hiszen ezzel még divatosabb látványt nyújt, azonban a beáradó fényt egyáltalán nem szabályozza, teljes sötétséget nem ad és még az óriási hőt is beengedi, sőt szinte magába szívja.

Árnyékoló – A praktikus

Társával ellentétben árnyékoló választása esetén nem kell ilyentől tartani. Nem csak a fényt rekeszti ki, számos változata a hőt is remekül taszítja. A megfogalmazott funkciónak megfelelően, rengeteg fajta közül választhatsz, így nem kell attól tartanod, hogy például nem ad elég árnyékot, vagy nem rejt el rendesen.

Ha redőnyt választasz, hiába tűz odakint az égető nap, olyan sötét lesz a szobában, mintha éjszaka lenne. A sávroló és reluxa nem pusztán modern látvány, remekül szabályozza a beáradó fényt, mégsem sötétíti el a szobát teljesen. Zsaluziával kiválóan védekezhetsz a hő ellen, míg ha rolettát választasz, teljesen kizárhatod a körülötted lévő világot egy egyszerű mozdulattal…

Fogalmazd meg a funkciót és válassz hozzá megfelelőt!  A textilek és lamellák változatosságának köszönhetően, kiválóan alkalmazkodnak a megálmodott enteriőrbe sőt, fel is dobhatnak egy unalmas teret. Tetőtérbe is könnyedén elhelyezhető, hiszen teljesen méretre szabható.

Az idő előrehaladtával megjelentek motoros, sőt időzíthető változatai is… hiszen ki ne szeretne ébresztő óra helyett inkább a beáramló fényre kelni…

Persze mindenki lehetőségeinek megfelelően választ. Masszívabb, időállóbb kialakítása miatt, árnyékoló vásárlása esetén, kicsit mélyebbre kell nyúlnunk pénztárcánkban.

De ha ezek után sem tudod, melyiket válaszd, bátran kombináld őket kedvedre.